Jak zostać młodym adeptem wędzarstwa cz.2

Młody adept wędzarstwa cz.2

Jeśli mamy kupione już wszystkie składniki, czas przejść do przepisu!

Mięso zalewamy taką ilością wody, aby przykryć mięso, dodajemy zimny wywar z przypraw i dozujemy peklosól w ilości 20g/1kg.

Przykład: Jeśli mięso ważyło 10kg to 10kg x 20 g = 200g

Jeśli jest to metoda zalewowa to przechowujemy mięso w chłodnym miejscu od 7- 10 dni w zależności od asortymentu (szynka 1kg- 10 dni, boczek 7-8 dni, żeberka 5 dni a kości 3-4 dni.

Najlepsza jest metoda nastrzykowa ponieważ skraca czas peklowania do dwóch dni. Do strzykawki naciągamy przygotowaną solankę i wprowadzamy ją w środek mięśnia.

Wszystkie komentarze

Zostaw Odpowiedź