Świąteczne Pierniczki

Świąteczne Pierniczki

Święta coraz bliżej, każdemu kojarzą się z czymś innym. My nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez wielu rzeczy, a jedną z nich są pierniczki. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis* na pierniczki, które pojawiają się na naszym świątecznym stole już od dobrych 6-7 lat. Są niezwykle aromatyczne, jednak muszą "poleżeć" z 2-3 tygodnie, aby zmiękły. Dlatego polecamy Wam zabrać się za ich pieczenie już teraz. Poniżej przedstawiamy przepis:

PIERNICZKI (ok.30 sztuk)

Składniki:

2 szklanki (320g) mąki pszennej

2 łyżki miodu

3/4 szklanki cukru 

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

20 g przyprawy do piernika (którą znajdziecie tutaj)

2 łyżki masła

1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

2-4 łyżki ciepłego mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości.

Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, naprawdę każdy powinien sobie z nim poradzić, trzeba tylko znaleźć trochę czasu i chęci :) A gwarantujemy Wam, że warto - pierniczki wychodzą rewelacyjne - znikają w mgnieniu oka. Oczywiście zalecamy do użycia naszej Przyprawy do piernika, która nie dość, że posiada w składzie aż 30% cynamonu, to cukier został zastąpiony sproszkowanym naturalnym miodem.

* przepis na pierniczki pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

Wszystkie komentarze

Zostaw Odpowiedź