Świąteczne Pierniczki
Święta coraz bliżej, każdemu kojarzą się z czymś innym. My nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez wielu rzeczy, a jedną z nich są pierniczki. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis* na pierniczki, które pojawiają się na naszym świątecznym stole już od dobrych 6-7 lat. Są niezwykle aromatyczne, jednak muszą "poleżeć" z 2-3 tygodnie, aby zmiękły. Dlatego polecamy Wam zabrać się za ich pieczenie już teraz. Poniżej przedstawiamy przepis:
PIERNICZKI (ok.30 sztuk)
Składniki:
2 szklanki (320g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g przyprawy do piernika (którą znajdziecie tutaj)
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
2-4 łyżki ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości.
Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, naprawdę każdy powinien sobie z nim poradzić, trzeba tylko znaleźć trochę czasu i chęci :) A gwarantujemy Wam, że warto - pierniczki wychodzą rewelacyjne - znikają w mgnieniu oka. Oczywiście zalecamy do użycia naszej Przyprawy do piernika, która nie dość, że posiada w składzie aż 30% cynamonu, to cukier został zastąpiony sproszkowanym naturalnym miodem.
* przepis na pierniczki pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Wszystkie komentarze