
Szybka zapiekanka meksykańska
Chyba każdy lubi proste i szybkie przepisy. I taki też będzie ten wpis ;)
Do wykonania pikantnej zapiekanki à la meksykańskiej będziemy potrzebować :
* filet z kurczaka
* ryż (według uznania biały, brązowy, praboiled - what ever ;) )
* ulubione warzywa (np. papryka, fasola, kukurydza, fasolka szparagowa, brokuł, cukinia, bakłażan, pomidor, pieczarki itp.)
* kilka łyżek jogurtu naturalnego
* Oregano (opcjonalnie)
* oliwa
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w Przyprawie Kurczak Red Hot* i oliwie (najlepiej zostawić mięso na ok. 1 h w przyprawie, ale jeśli nie mamy czasu, możemy od razu przejść do kolejnego etapu), a następnie obsmażamy na patelni. Ryż gotujemy krócej niż sugeruje producent (musi być lekko twardy). Kroimy warzywa i doprawiamy je Przyprawą Czubrica Czerwona oraz Czubrica Zielona (jeśli wymagają obróbki termicznej - np. pieczarki- wówczas przygotowujemy je tak jak lubimy). Mięso, ryż i warzywa wrzucamy do większej miski, dodajemy jogurt, wszystko delikatnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego (możemy dodatkowo posypać żółtym serem i oregano) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na ok 30-40 min.
* jeśli chcemy, aby nasza zapiekanka była naprawdę pikantna, do mięsa można dodać chili.
Wszystkie komentarze