Kofty po góralsku
Dla wszystkich miłośników weekendowego grillowania przygotowaliśmy przepis na pyszne 'Kofty po góralsku', czyli po prostu szaszłyki z mięsa mielonego.
Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
* mielone mięso (wieprzowina, baranina, jagnięcina, kaczka lub ich mix),
* Przyprawa Pieprznik (dostępna tutaj),
* pęczek zielonej mięty (lub pietruszki, kolendry albo ich mieszanki),
* 2 jajka,
* 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej),
* oliwa do formowania,
* patyczki do szaszłyków.
Mięso przyprawiamy mieszanką "PIEPRZNIK" (20-25g / 1kg masy) z dodatkiem posiekanej zieleniny. Następnie dodajemy jajka i kaszę manną lub bułkę tartą (konsystencja musi być zwarta). Wyrabiamy masę i odstawiamy na 15-20 minut (można odstawić do lodówki i użyć na drugi dzień, smaki lepiej się "ułożą"). Formujemy natłuszczonymi dłońmi niewielkie porcje w eliptyczne placuszki. Każdy placuszek (maksymalnie 3 sztuki) nadziewamy na 2 patyczki do grilla. Pieczemy na grillu lub w piekarniku. Kofty doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami i marchewką po koreańsku.
Smacznego!
Wszystkie komentarze