
Gulasz wieprzowy tradycyjny.
PRZYGOTUJ
1,5 kg mięsa, może być łopatka wieprzowa
niewielki kawałek słoniny bądź smalcu
2 cebule
2 papryki czerwone
2 duże ziemniaki
łyżka oliwy do marynaty mięsa
4 liście laurowe - ZIELNIK
kilka ziarenek ziela angielskiego - ZIELNIK
papryka grys - ZIELNIK
PIEPRZNIK - ZIELNIK
KĄSEK WIEPRZOWY - ZIELNIK
KROK 1: MIĘSO
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, mieszamy z oliwą i przyprawami pieprznik i kąsek.
W tym czasie możesz rozpalić ognisko żeby kociołek nabrał odpowiedniej temperatury ;)
KROK 2: PODSMAŻAMY
Na rozgrzaną patelnię/kociołek (jeśli gulasz przygotujemy na ognisku) kładziemy pokrojone cienkie paski słoniny, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w wiórki. Kolejno - zamarynowane wcześniej mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę grys.
KROK 4: GOTUJEMY 2-3H
Gulasz podlewamy wodą. Sprawdzamy co jakiś czas, jeśli mięso zmięknie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę i paprykę.
KROK 5:PODAJEMY
Życzę SMACZNEGO!
link do produktu
https://zioloweprzyprawy.pl/mieszanki-przypraw/158-243-przyprawa-pieprznik.html#/26-waga-100_g
https://zioloweprzyprawy.pl/mieszanki-przypraw/66-164-przyprawa-kasek-wieprzowy.html#/26-waga-100_g
Wszystkie komentarze