Gulasz wieprzowy tradycyjny.

Gulasz wieprzowy tradycyjny.

PRZYGOTUJ

1,5 kg mięsa, może być łopatka wieprzowa

niewielki kawałek słoniny bądź smalcu 

2 cebule

2 papryki czerwone

2 duże ziemniaki

łyżka oliwy do marynaty mięsa 

4 liście laurowe - ZIELNIK

kilka ziarenek ziela angielskiego - ZIELNIK

papryka grys - ZIELNIK

PIEPRZNIK - ZIELNIK

KĄSEK WIEPRZOWY - ZIELNIK

KROK 1: MIĘSO

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, mieszamy z oliwą i przyprawami pieprznik i kąsek.

W tym czasie możesz rozpalić ognisko żeby kociołek nabrał odpowiedniej temperatury ;)

KROK 2: PODSMAŻAMY

Na rozgrzaną patelnię/kociołek (jeśli gulasz przygotujemy na ognisku) kładziemy pokrojone cienkie paski słoniny, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w wiórki. Kolejno - zamarynowane wcześniej mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę grys.

KROK 4: GOTUJEMY 2-3H

Gulasz podlewamy wodą. Sprawdzamy co jakiś czas, jeśli mięso zmięknie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę i paprykę. 

KROK 5:PODAJEMY

Życzę SMACZNEGO!

link do produktu

https://zioloweprzyprawy.pl/mieszanki-przypraw/158-243-przyprawa-pieprznik.html#/26-waga-100_g

https://zioloweprzyprawy.pl/mieszanki-przypraw/66-164-przyprawa-kasek-wieprzowy.html#/26-waga-100_g

Wszystkie komentarze

Zostaw Odpowiedź