DYNIA - ZUPA KREM

DYNIA - ZUPA KREM

PRZYGOTUJ

średniej wielkości dynie  

grzanki (własne bądź kupione)

nasiona - dowolne

1/4 kostki masła

olej

mleczko kokosowe

miód - około półtora łyżki stołowej 

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - ZIELNIK

łyżeczka imbiru mielonego - ZIELNIK

łyżeczka kurkumy - ZIELNIK

szczypta chili - ZIELNIK 

pieprz czarny mielony - ZIELNIK

sól - do smaku

KROK 1: DYNIA

Dynie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem i doprawimy. 

KROK 2: PIECZEMY

Kolejno przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku (200°) aż dynia zmięknie. Można tę czynność też wykonać na patelni. 

KROK 3: KREM

Upieczoną dynię przekładamy do garnka, podlewamy delikatnie wodą, dodajemy masło. Następnie miksujemy na gładki krem.

KROK 4: DOPRAWIAMY

Dodajemy przyprawy, kurkumę, gałkę, imbir, sól, pieprz, miód. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilę gotujemy.

KROK 5: PODAJEMY

Podajemy z grzankami, nasionami takimi jak słonecznik bądź pestki dyni. Można delikatnie posypać chili.


SMACZNEGO!

Wszystkie komentarze

Zostaw Odpowiedź