
DYNIA - ZUPA KREM
PRZYGOTUJ
średniej wielkości dynie
grzanki (własne bądź kupione)
nasiona - dowolne
1/4 kostki masła
olej
mleczko kokosowe
miód - około półtora łyżki stołowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - ZIELNIK
łyżeczka imbiru mielonego - ZIELNIK
łyżeczka kurkumy - ZIELNIK
szczypta chili - ZIELNIK
pieprz czarny mielony - ZIELNIK
sól - do smaku
KROK 1: DYNIA
Dynie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem i doprawimy.
KROK 2: PIECZEMY
Kolejno przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku (200°) aż dynia zmięknie. Można tę czynność też wykonać na patelni.
KROK 3: KREM
Upieczoną dynię przekładamy do garnka, podlewamy delikatnie wodą, dodajemy masło. Następnie miksujemy na gładki krem.
KROK 4: DOPRAWIAMY
Dodajemy przyprawy, kurkumę, gałkę, imbir, sól, pieprz, miód. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilę gotujemy.
KROK 5: PODAJEMY
Podajemy z grzankami, nasionami takimi jak słonecznik bądź pestki dyni. Można delikatnie posypać chili.
SMACZNEGO!
Wszystkie komentarze