
PIERNIK STAROPOLSKI
PRZYGOTUJ
500g miodu -my zastosowaliśmy spadziowy,
1kg mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mleka
250g masła
0,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 torebki przyprawy korzenne - Zielnik
+ 2x600g powideł np.śliwkowe, oraz czekoladę i orzechy, migdały do dekoracji piernika - będzie to potrzebne w 2 fazie pieczenia, kiedy ciasto skończy leżakować.
KROK 1: CIASTO
Miód z masłem połącz delikatnie podgrzewając, zagotuj. Dodaj resztę składników z listy powyżej (oprócz powideł i dodatków do dekoracji). Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 2: DOJRZEWANIE
Ciasto przełóż do naczynia (najlepiej kamiennego) przykryj oddychającą szmatką. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 3tygodnie.
KROK 3: PIECZEMY
Ciasto wyjmij z naczynia. Podziel na 3 równe części, rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na blachę. Każdą część piecz osobno, 20min-180 stopni. Kolejno podgrzej powidła i wylej 600g na pierwszą część ciasta, przyłóż druga warstwą, powtórz czynność z powidłami (kolejne 600g). Dociśnij. Odstaw na około 3 doby.
KROK 4: DEKORUJEMY
Teraz od Was zależy jak go pokroić, udekorować. My polecamy oblać gorzka czekoladą a na górę zastosować bakalie, orzechy, anyż, goździki.
KROK 5: KONSUMUJEM ;P
Życzymy SMACZNEGO!
Wszystkie komentarze