PIERNIK STAROPOLSKI

PIERNIK STAROPOLSKI

PRZYGOTUJ

500g miodu -my zastosowaliśmy spadziowy,

1kg mąki pszennej

3 jajka

1 szklanka cukru

0,5 szklanki mleka

250g masła

0,5 łyżeczki soli

3 łyżeczki sody oczyszczonej

2 torebki przyprawy korzenne - Zielnik

+ 2x600g powideł np.śliwkowe, oraz czekoladę i orzechy, migdały do dekoracji piernika - będzie to potrzebne w 2 fazie pieczenia, kiedy ciasto skończy leżakować.

KROK 1: CIASTO

Miód z masłem połącz delikatnie podgrzewając, zagotuj. Dodaj resztę składników z listy powyżej (oprócz powideł i dodatków do dekoracji). Całość dokładnie wymieszaj. 

KROK 2: DOJRZEWANIE

Ciasto przełóż do naczynia (najlepiej kamiennego) przykryj oddychającą szmatką. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 3tygodnie.

KROK 3: PIECZEMY

Ciasto wyjmij z naczynia. Podziel na 3 równe części, rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na blachę. Każdą część piecz osobno, 20min-180 stopni. Kolejno podgrzej powidła i wylej 600g na pierwszą część ciasta, przyłóż druga warstwą, powtórz czynność z powidłami (kolejne 600g). Dociśnij. Odstaw na około 3 doby.

KROK 4: DEKORUJEMY

Teraz od Was zależy jak go pokroić, udekorować. My polecamy oblać gorzka czekoladą a na górę zastosować bakalie, orzechy, anyż, goździki.

KROK 5: KONSUMUJEM ;P

Życzymy SMACZNEGO!

Wszystkie komentarze

Zostaw Odpowiedź