Grzybowa - Zupa krem
PRZYGOTUJ
7 dużych świeżych grzybów
ok 20 pestek dyni (słonecznika)
grzanki (własne bądź kupione)
duża cebula
2 ząbki czosnku
olej
100ml śmietanki 30%
15 gram masła
sól
pieprz biały - ZIELNIK
tymianek - ZIELNIK
bazylia - ZIELNIK
lubczyk liść - ZIELNIK
KROK 1: CZYŚCIMY GRZYBY
KROK 2: KROIMY I PODSMAŻAMY
Grzyby kroimy na duże kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i do zeszklenia, smażymy na nim pokrojoną w wiórki cebule. Dodajemy czosnek i grzyby.
Kolejno dodajemy masło i dusimy około 20 minut. Następnie podlewamy wodą i gotujemy.
KROK 3: DOPRAWIAMY
Dodajemy tymianek, bazylię i liść lubczyka. Do smaku doprawiamy pieprzem białym i solą.
KROK 5: MIKSUJEMY
Zupę miksujemy blenderem, chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę.
KROK 4: PESTKI DYNI
Pestki kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, prażymy w piekarniku około 6minut - 180stopni.
KROK 5: PODAJEMY
Można podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami, pestkami dyni bądź słonecznika.
Życzę SMACZNEGO!
link do produktu
https://zioloweprzyprawy.pl/przyprawy-jednorodne/148-227-tymianek.html#/3-waga-20_g
https://zioloweprzyprawy.pl/przyprawy-jednorodne/82-120-bazylia.html#/4-waga-50_g
https://zioloweprzyprawy.pl/strona-glowna/162-245-lubczyk-lisc-suszony.html#/3-waga-20_g
https://zioloweprzyprawy.pl/przyprawy-jednorodne/110-170-pieprz-bialy-mielony.html#/4-waga-50_g
Wszystkie komentarze