Grzybowa - Zupa krem

Grzybowa - Zupa krem

PRZYGOTUJ

7 dużych świeżych grzybów 

ok 20 pestek dyni (słonecznika)

grzanki (własne bądź kupione)

duża cebula

2 ząbki czosnku

olej

100ml śmietanki 30%

15 gram masła

sól

pieprz biały - ZIELNIK

tymianek - ZIELNIK

bazylia - ZIELNIK

lubczyk liść - ZIELNIK

KROK 1: CZYŚCIMY GRZYBY

KROK 2: KROIMY I PODSMAŻAMY

Grzyby kroimy na duże kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i do zeszklenia, smażymy na nim pokrojoną w wiórki cebule. Dodajemy czosnek i grzyby.

Kolejno dodajemy masło i dusimy około 20 minut. Następnie podlewamy wodą i gotujemy.

KROK 3: DOPRAWIAMY

Dodajemy tymianek, bazylię i liść lubczyka. Do smaku doprawiamy pieprzem białym i solą. 

KROK 5: MIKSUJEMY

Zupę miksujemy blenderem, chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę.  

KROK 4: PESTKI DYNI

Pestki kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, prażymy w piekarniku około 6minut - 180stopni.

KROK 5: PODAJEMY

Można podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami, pestkami dyni bądź słonecznika.

Życzę SMACZNEGO!

link do produktu

https://zioloweprzyprawy.pl/przyprawy-jednorodne/148-227-tymianek.html#/3-waga-20_g

https://zioloweprzyprawy.pl/przyprawy-jednorodne/82-120-bazylia.html#/4-waga-50_g

https://zioloweprzyprawy.pl/strona-glowna/162-245-lubczyk-lisc-suszony.html#/3-waga-20_g

https://zioloweprzyprawy.pl/przyprawy-jednorodne/110-170-pieprz-bialy-mielony.html#/4-waga-50_g

Wszystkie komentarze

Zostaw Odpowiedź